40 dagentijd 2023

40 dagentijd 2023
Onze liturgische bloemschikgroep werkt vanuit de brochure van de PKN.
Kijk maar eens op https://protestantsekerk.nl/thema/liturgisch-bloemschikken/.  Daar staat veel extra informatie waaraan u ook thuis iets kunt hebben.


De schikkingen die elke zondag in onze kerk te zien zijn worden hier verzameld:

5e zondag 40 dagentijd
De opwekking van Lazarus is vandaag het onderwerp van de schikking. Voor deze schikking ,is een krans verwerkt die het leven symboliseert, zonder begin en zonder einde. Tussen de kronkeltakken zijn gedroogde bloemen en grassen te vinden die herinneren aan het aardse leven. Groene grassen en tulpen maken de cirkel levend.
Cirkel vol,
Ogenschijnlijk dode bloemen
Zijn Levende herinneringen
Liefde voor jou.


4e zondag 40 dagentijd
In de schikking van deze week zijn kronkelige takken gebogen en in het midden ziet u blauwe bloemen in een ronding, dit samen symboliseert een oog. De tekst die centraal staat is Johannes 9:30: "Wat vreemd dat u niet begrijpt waar Hij vandaan komt, terwijl Hij mijn ogen geopend heeft". De gebruikte kronkelige takken gebruikt, verwijzen naar dat het leven geen recht pad is, maar een route met onverwachte wendingen. Het oog uit de schikking verwijst naar open ogen en zien en gezien worden3e zondag 40 dagentijd
De schikking van vandaag verwijst naar de Samaritaanse vrouw zij mag als eerste horen wie Jezus is. Zij staat dus aan de bron. Ze is echter alles wat Jezus niet is. Waarschijnlijk is het daarom dat zij Jezus’ eerste zendeling mag zijn. In de schikking zien we een krans van kronkelige takken dit symboliseert dat het leven geen recht pad is, maar een route met onverwachte wendingen. Een spiegel die refereert aan water en reflectie. En een drijvende waterplant, die verwijst naar Jezus de bron.
2e zondag 40 dagentijd
Als basis voor de schikking zijn kronkelige takken gebruikt. Dit symboliseert dat het leven geen recht pad is, maar een route met onverwachte wendingen. Deze zondag denken we aan het gesprek dat Mozes en Elia met Jezus hadden. Waarin Jezus spreekt over de dingen waar Hij als een berg tegenop ziet. De witte tulpen verwijzen naar het gesprek van deze drie profeten bovenop de berg.

1e zondag 40 dagentijd
Als basis voor de schikking zijn kronkelige takken gebruikt. Dit symboliseert dat het leven geen recht pad is, maar een route met onverwachte wendingen. Deze eerste schikking heeft een sober karakter. De Veertigdagentijd begint immers somber en start met een periode van bezinning en reflectie. Aan het begin van het openbare optreden van Jezus wordt Hij geconfronteerd met de macht van het kwaad. Waarin Jezus’ hongergevoel op de proef wordt gesteld. Jezus laat ons zien dat we niet voor de snelle oplossing of bevrediging van onze behoeften moeten kiezen en dat trouw zijn aan God en aan elkaar een lange weg is.
 
terug