Liturgische bloemschikkingen

Liturgische bloemschikkingen
Benieuwd naar eerdere bloemschikkingen? Klik hier voor het overzicht

Het thema voor de Liturgische schikking in de Veertigdagentijd 2025 is 'Heilig je leven'. Graag leggen we uit wat de gedachte is achter dit thema.
In de Veertigdagentijd bezinnen we ons op onze relatie met God, onszelf en onze naaste. Leven in het licht van Gods koninkrijk vraagt niet om passief afwachten: we worden uitgedaagd om ‘als nieuw’ te leven en te onderscheiden waar het op aankomt. Jezus stelt ons op scherp: we worden opgeroepen om onze verantwoordelijkheid te nemen voor onze medemens, de schepping en de samenleving. Welke keuzes maken wij, welke omkeer heb jij, hebben wij, heeft de wereld nodig? En hoe blijven we in balans tussen de verantwoordelijkheid die wij hebben en het leven van genade?
 
De basis van de schikking is een halve bolvorm welke symbool staat voor de aarde. Het kruis is een directe verwijzing naar de genade van het geloof en naar de sterfelijkheid van de mens. In de periode die komt wordt het liggende kruis een staand kruis.
 
 
Paaszondag  
Het licht breekt door. Alles wordt nieuw. De dood overwonnen, een nieuwe toekomst breekt open, door onze tranen heen, het is een wonder boven wonder. We volgen Maria in haar weg van rouw en gemis naar de overweldigende ontmoeting met Jezus, haar levende Heer. De bloeiende witte lentebloemen verwijzen naar het licht, naar reinheid en naar de vreugde van het paasfeest .

Prachtige bloemen
lentebodes
tekenen van een nieuw begin
een nieuwe wereld.
 
   
Goede Vrijdag  
Goede Vrijdag is een donkere dag, het zwarte doek onder de bol verwijst naar de duisternis die viel op het middaguur van de kruisiging. Deze dag ging de preek over Marcus 14: 66-72, Petrus die Jezus verloochend: als het erop aankomt kiezen wij tegen Jezus; onze redding is dat Hij voor ons kiest en zijn weg naar het kruis voor ons gaat. In de schikking zien we het kruis in het midden van de bol. De verwijzing dat Jezus met zijn kruising ons redding bracht.

Verloochening door ons als mensen
Jezus die voor ons kiest
En door zijn kruising
ons redding biedt
   
Witte Donderdag  
Op witte donderdag vierden wij met elkaar in dankbaarheid en gedenken we hoe Jezus deze nacht voor zijn dood Pesach vierde met zijn leerlingen. Op witte donderdag lazen we met elkaar Marcus 14: 1-11. Waarin Jezus met olie gezalfd wordt met kostbare zuivere nardusmirre, de vrouw die dat doet heeft alles voor Hem over.

Kostbare olie
Balseming van Jezus
Overgave
laatste avondmaal
   
Zesde zondag: Palmzondag  
Op Palmzondag stond Pesach centraal. Het laatste avondmaal, de
Pesachmaaltijd waarin Jezus een nieuwe betekenis geeft aan brood en wijn: mijn lichaam, mijn bloed, Ik geef mezelf aan jullie. De aren symboliseren het brood van de maaltijd en de druiven symboliseren de wijn bij de maaltijd. De palmtakjes aan de voet van het kruis zijn de verwijzing naar de toekomst die komen gaat. De groene buxus symboliseert Palmpasen. Het kruis rechtop in de bol, die symbool staat voor de aarde symboliseert dat Jezus is gekomen om de aarde te redden.

Broodaren en wijndruiven
genadetekenen bij het kruis
juichende palmtakken
Hosanna!
   
Vijfde zondag  
De tekst die deze vijfde zondag centraal staat voor de schikking is: ‘De steen die de bouwlieden afkeurden is de hoeksteen geworden’, Lucas 20:17
De hoeksteen, de rots die het fundament kan zijn, staat centraal in de schikking. Het kruis staat rechtop en de stenen, de hoekstenen, liggen om het kruis heen. Tussen de stenen komt zien we een bloeiende tak die de verwijzing is naar een nieuw leven.

 Het stenen fundament
is als vruchtbare grond
voor takken die vrucht gaan dragen.

 
   
Vierde zondag  
 ‘Wij kunnen toch alleen maar feestvieren en blij zijn?’ Vandaag staat Lucas 5: 11-32 centraal. De gelijkenis van de verloren zoon staat in een rijtje van drie: over honderd schapen, tien penningen en twee zonen. Het wordt steeds spannender. Bij de schapen en de penningen wordt actief gezocht naar wat verloren is, bij de zoon niet. De zoon gaat, en de vader laat hem gaan. De oudste zoon, die niet blij is, blijft buitenstaan. Wie is hier nu precies verloren?

Jezus vertelt deze gelijkenissen aan de farizeeën en de schriftgeleerden die buiten mopperen als Jezus eet met tollenaars en zondaars. Zij zijn als de oudste zoon die buitenstaat, maar net zo goed als de jongste die van harte welkom is bij de vader. We weten de afloop niet. De uitnodiging is er wel: kom, vier feest, wees blij: je broer is ‘als nieuw’!

 Het kruis komt weer iets hoger op de aardbol te liggen. Rond de aardbol staan vergeet-mijnietjes: om de zoon die wegging niet te vergeten en ook de zoon die thuisbleef niet. Aan de horizontale tak van het kruis is een slinger van judaspenning en wol gehangen, als teken van vreugde over dat wat gevonden is bij de schapen en bij het geld.

Aarde bevolkt door schapen
bloemen die niemand vergeten
iedereen is genodigd voor het feest.
   
Derde zondag  
In de schikking van vandaag zien jullie het kruis, die steeds verder omhoog komt, Pasen komt steeds dichterbij. Naast de bol, die symbool staat voor de aarde, staat een vijgentak zonder vruchten. Deze tak verwijst naar de tekst die vandaag centraal staat; Lucas 13, dit is de gelijkenis over de vijgenboom die maar geen vrucht draagt. De vijgentak staat symbool voor dat we te kort schieten. De groene rhododendron verwijst naar hoop en de knoppen in de takjes verwijst naar de hoop op bloei van het leven. Op het kruis zijn meer rode takken toegevoegd, deze versterken de lijnen van het kruis en benadrukken hiermee het geduld en de genade van God.


Vijg zonder vrucht
kale tak
met de belofte voor leven
geduldig wachten.

 
   
Tweede zondag  
Bij de schikking van vandaag staat de tekst uit Lucas 11:1 centraal: “Eens was Jezus aan het bidden, en toen hij zijn gebed beëindigd had, zei een van zijn leerlingen tegen hem: ‘Heer, leer ons bidden, zoals ook Johannes het zijn leerlingen geleerd heeft.’” Bidden is geen vanzelfsprekende bezigheid. Veel mensen worstelen ermee, de leerlingen ook. Jezus vertelt ons dat we, als we bidden, iets vragen aan een vriend, aan een vader. Het gaat om een intieme relatie van vertrouwen. We bidden en God geeft wat we nodig hebben, onze dagelijkse leefkost en bovenal: de Heilige Geest die ons bijstaat, troost, bemoedigt en de weg wijst.
 
Bij het kruis van vorige week staan nu rode tulpen. De tulp staat symbool voor het gebed door de vorm van de bloem. Rood verwijst naar de Heilige Geest, die ons bijstaat en de weg wijst. De rode bessen zijn op de groene bol gelegd, die de aarde voor moet stellen. De rode bessen op de bol verwijzen naar de Heilige Geest die wij op aarde hebben ontvangen.


Tulpen als gevouwen handen
in gebed
om te leven
vanuit de heilige Geest.
   
Eerste zondag  
Het thema voor de liturgische schikkingen in de veertigdagentijd is: ‘Heilig je leven’. Deze eerste zondag in de lijdenstijd gaat traditiegetrouw over de verzoekingen in de woestijn. De tekst vandaag uit Lucas 4:8 en 12 staat centraal. In de tekst lezen we over een spannende tweesprong. Jezus kiest de weg van de Vader, de weg van zijn roeping: op weg naar nieuw leven in overvloed voor heel deze wereld. De halve bolvorm staat symbool voor de aarde. De takken in de vorm van een kruis symboliseren de tweesprong, rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke, de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Groen is de kleur van de toekomst.
 

Rode takken verbinden
door het genadekruis
de groene takken van de toekomst.
 

 
terug